Tuesday, May 29, 2012

I slægten Boldsens fodspor

Slægten på Lars' fædrene side hedder Boldsen - og i den familie gemmer der sig flere gode historier. I søndags pakkede vi bilen og forfulgte en af de gode historier.

Slægtshistorien starter i Mellerup - og tænk - det er nærmest kun et stenkast her fra vores residens på toppen af Randers. Historien kan med sikkerhed spores tilbage til 1758, hvor Peder Christensen Iversen Boldsen blev født, men der er meget der tyder på, at den er endnu ældre.

I Mellerup findes stadig vidnesbyrd om familiens liv og færden. De fleste naturligvis i og omkring kirken, hvor vi dels fandt en tavle - en gammel blyplade fra det nu renoverede kirketag - der fortalte, at det var kirkeejer og kromand Niels Pedersen Boldsen og hustru Ane Jakobsdatter Boldsen, der havde bekostet det nye tag i 1833.
Tænk, at man som privatperson har kunnet eje en kirke (og samtidig det lokale kroprivilegium)!





Udenfor kirken dukkede, efter nogen søgen, to gravsten op. Den ene var noget nær ulæselig, men vi fandt ud af, at den dækkede over skibskaptajn Christen Boldsen og hustru Ane Boldsens familiegravsted. Ham Christen var vist noget af en helt, for som styrmand deltog han i kaperkrigen (1807-1814), hvor han bl.a. tilbageerobrede galeasen "Helene Charlotte" fra svenske sørøvere.
(Forøvrigt er kirkeskibet i Mellerup Kirke navngivet "Helene Charlotte").
Den anden gravsten vi fandt - lige uden for våbenhuset - dækker over August Boldsen og Mariane Boldsen - August er søn af kirkejer Niels Peder Boldsen (ham fra blypladen).



 

I Mellerup kunne vi også finde flere af de gamle slægtsgårde - men da Mellerup blev raseret af brand først i 1900-tallet er stort set ingen af de oprindelige gårde tilbage. Men Lars havde gjort sin research og vi vidste at bl.a. gården Enghaven havde været i familiens eje. På den gård drives i dag et frugtbrændevins-brænderi.

Historien slutter ikke her, for med til den hører også historien om Lars' oldemor Ane Boldsen, der var fotograf og drev selvstændigt atelier - bl.a. fra en adresse her i Randers. Og at slægten også huser nutidige helte, som den kendte håndboldspiller Joachim Boldsen. Og at der findes mange flere Boldsener - især i og omkring Randers. 

Men de historier tager vi en anden dag.... 
 

2 comments:

conni said...

lyder spændende

Unknown said...

Har Lars slægtsbogen om familien Boldsen?
Jeg er selv af slægten Boldsen fra Mellerup, nærmere betegnet Bodil Christine Pedersdatter Boldsen.
Min slægtsbog starter med Peder Christensen Iversen Boldsen. Han fik 10 børn i sit første ægteskab og 7 eller 8 i sit andet ægteskab. Dog overlevede kun 5 af første ægteskab og 4 af andet. Det er disse 9 børn der er slægten Boldsen.