Tuesday, February 26, 2008

Linselus

Anledningen er måske ikke så sjov (stort frafald på SDU), men i hvert fald blev jeg og mine studiekammerater brugt i indslaget om dette emne på TV2-Fyn her til aften.
Vi fik ikke lov til at sige noget, men sidder bare og ser kloge ud.

Se hele indslaget her.

Monday, February 25, 2008

Kulturen nu på DR2 (part 2)

En times kultur fra 18-19 (måske ikke primetime, som jeg fejlagtigt skrev går, for selv havde jeg travlt med at koge pasta, lave tomatsovs, rive parmesan osv. - og det gælder nok ikke kun mig en søndag aften mellem 18 og 19.

Men hvordan var det så? Jeg var ikke imponeret, men heller ikke decideret skuffet. Programmet kom omkring teater i Århus og København, film, bøger og udstillinger (så vidt jeg husker). Meget af baggrundsmaterialet var genbrug fra f.eks. Deadline og Smagsdommerne, men med DR's trængte økonomi in mente er det helt OK.

MEN når indslagene er genbrug, så betyder det også, at flere af begivenhederne/fænomenerne havde været omtalt tidligere på DR. Selvfølgelig kom de her i en anden indpakning, men alligevel...

OG selvfølglig var der bøger og film, som kan ses, købes, lånes over hele landet, men ellers var der kun ét vestdansk indslag om maratonforestillingen "Gregersen-sagaen" på Århus Teater. Hvis vi vil nyde Hamlet, Cezanne eller den franske graffiti-kunstner Zeus, så må vi til Sjælland.

DESUDEN var jeg ikke videre begejstret for scenografien, som var meget DR2-agtig (jeg synes ofte man bare ved at se på scenografien ved, at nu er man zappet over på DR2).

OG når jeg nu er ved det: så var jeg heller ikke begejstret for boksene med "Kulturguiden anbefaler", som i mine øjne ikke hører til i TV-mediet. De hører til i et ugeblad eller på nettet, men tekst skal IKKE læses på TV. Det er et visuelt medie og det skal udnyttes!

NÅR alt det er sagt, så synes jeg alligevel at redaktionen bag programmet har fomået ar få lidt bredde ind i indholdet (jeg synes f.eks. det var overraskende at blive præsenteret for Eske Litle-bøgerne). De har desuden formået selv at tilføre "genbrugsindslagene" noget ved at supplere med f.eks. interview.

DET var det første program og jeg glæder mig til at følge udviklingen. Jeg er trods alt glad for, at DR har valgt at dedikere en hel time til at guide landets befolkning (dem det kan se DR2) gennem kulturen her og nu.

Sunday, February 24, 2008

Kulturen - nu på DR!

Det nye program Kulturguiden på DR2 er netop gået i geng. Dejligt med et kulturprogram i Primetime (dog på den hemmelige kanal).
Jeg håber det bliver godt - og måske lidt mindre elitært end mit pt. yndlings-kultur-program på DR2 - Smagdommerne.

Min smagsdom falder når jeg har set programmet.

Wednesday, February 20, 2008

Street Kiss

Sammen med fire andre skal jeg lave oplæg om "dokumentationsfetichisme" om 14 dage. Jeg ha valgt at kigge lidt på begrebet "Street Kiss" eller "Happy Kissing", som er et slags modsvar til "Happy Slapping".

Se selv med her:

Sunday, February 10, 2008

Mit fynske forår

Selvom jeg nu bor i lejlighed er jeg så heldig alligevel at være omgivet af en have. Og i den blomstrer foråret lystigt.


Vintergækkerne står i en potte på trappen.
Jeg fik dem til min fødselsdag af mine forældres nabo (sødt at de også tænker på mig..).



Efter disse billeder blev taget er også krokus begyndt at blomstre i haven - og da jeg idag gik tur i Skibhusskove så jeg at liljekonvallerne også er på vej...

Nørd!

Nogen vil mene jeg er lidt af en nørd, men jeg har længe været facineret af vejret og meteorologi (staves det mon sådan?). Jeg var så heldig at få bogen "Det danske vejr" af farfar i fødselsdagsgave. Det er en ordentlig moppedreng, så indtil videre har jeg mest fået bladret og kigget billeder.

Og så var jeg så heldig at opdage at Jesper Theilgaard gæstede Odense i torsdags. Der var musikalsk foredrag om vejret i ord, musik og billeder på Fyns Kunstmuseum. Jesper Theilgaard viste billeder - mest Guldaldermalerier - med vejr- og årstidsmotiver, krydrede med anekdoter om meteorologi og digtning og Trio Cosmos bandt det hele sammen med et fantastisk musikalsk lydbillede, hvor vi også kom omkring de fire årstider og vejrets særpræg.


Heldigvis ville Jesper også signere min bog ;-)

Wednesday, February 06, 2008

Ingen højere!

Altså det var jo helt slut med eksamen, for den sidste blev jo overstået den 21. januar. Men først i dag fik vi resultaterne fra den skriftlige ugeopgave - altså den om mikrohistorie.
Og jeg skal love for at jeg fik gåsehud og måtte om til Jeanett, vores søde sekretær, for selv at se det på skrift da hun sagde 12.....
Så nu kan det ikke blive bedre 7,10,12 - der er inge højere!

August Strindberg og biblioteksdiskussionen

Ovre i København har min "gamle" afdelingsleder nu haft 2 måneder på posten som chef for hovedbiblioteket i Krystalgade. Hun startede hårdt ud med at sætte gang i en diskussion om, hvad og hvor meget der skal være på hylderne på de danske folkebiblioteker. Og jeg skal love for at hun fik skabt røre i den litterære andedam: forfattere, forlæggere og heldigvis også biblioteksfolk har deltaget i debatten med indlæg for og imod Pernilles udsagn.

Kort fortalt mener Pernille, at bibliotekerne langt hen ad vejen skal tilbyde det brugerne vil have, samt give bedre plads til formidling/udstilling af bøgerne i udlånsområderne. Det betyder selvfølgelig at noget må væk - enten helt væk eller i depot/magasin.

Hele diskussionen kan følges på Københavns Kommunes Bibliotekers hjemmeside.

Jeg er stort set enig med Pernille i, at bibliotekerne skal følge med tiden. Loven tilskriver jo, at medierne skal ligestilles på bibliotekerne, så det er slet ikke oppe til diskussion. Hvad bøgerne angår, så synes jeg, det er vigtigt, at et bibliotek både kan tilbyde lånerne det de målrettet går efter - og helst hurtigt - og at de samtidig formår at pirre lånernes nysgerrighed og vise dem, at der også findes noget de ikke vidste de havde lyst til at låne og læse. Og det kan være både gamle og nye, smalle og brede, faglige og skønlitterære bøger. Og her er formidlingen virkelig vigtig. Og økonomien på bibliotekerne er ikke til specielt meget direkte formidling og derfor er den indirekte formidling allervigtigst - altså den måde lånerne præsenteres for bøgerne på, når de vover sig ind på biblioteket.

Og bogrygge - specielt indbundne, plastede bogrygge - er ikke videre indspirerende. Derfor SKAL der være plads til at vise forsiderne frem. Det har man f.eks. lavet plads til i børneafdelingen på Ålborg Bibliotekerne. Og jeg tror på (kald mig bare naiv) at denne formidling gør noget ved udlånstallet. Og til syvende og sidst er det jo også det det handler om: der er ikke meget man kvantitativt kan måle bibliotekerne på, men udlånstal og besøgstal er noget af det.

Og så kommer vi frem til August Strindberg. Mit lokale bibliotek er nu Odense Centralbibliotek i Banegård Centeret. Jeg er en "blandet" låner, der dels går målrettet efter både romaner og faglitteratur og dels lader mig friste.
Sidst jeg var der gik jeg målrettet efter den prisbelønnede Sara Stridsbergs "Drømmefakultetet". I min søgen efter denne bog faldt jeg over hyldemetervis med August Strindbergs bøger.
Hvor tit mon de lånes ud? Jeg synes faktisk det er problematisk at man fylder mere end en hylde med bøger, som jeg vil påstå kun meget sjældent lånes ud (og når de gør, sikkert kun af målrettede lånere), når der samtidig ikke er plads til indirkete udstilling på hylderne i skønlitteraturen på Odense Centralbibliotek.

PS. Jeg fandt faktisk ikke Sara Stridsberg, så hende har jeg stadig til gode....
PPS. Jeg tror ikke Pernille er ude på at slå hverken klassikere eller nye smalle forfattere ihjel. Faktisk laver de på hovedbiblioteket en del forfatterarrangementer med debuterende forfattere fra forfatterskolen ;-)

Tuesday, February 05, 2008

Things we lost in the fire

Jeg var i biografen med Lene B i torsdags. Vi så Susanne Biers "Things we lost in the fire". Jeg havde ikke de vilde forventinger, for filmen har fået ret dårlige anmeldelser. Men hvis en films kvaliteter skal gøres op i mængden af tårer, så var "Things we lost..." en fantastisk film. Måske ikke helt realistisk, men alligevel synes jeg Halle Berry var skøn som den unge enke, der synes at mandens barndomsven skulle være død istedet for hendes elskede.
Der spilles på masser af almentmennskelige følelser og jeg er med hele vejen igennem....